Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS: Penzije će kasniti zbog manjka novca

Bez autora
Aug 08 2015

Isplata julske penzije počeće 10. avgusta, ali će i ovog mjeseca trajati nešto duže nego ranije zbog hroničnog nedostatka novca, rekao je juče u Trebinju direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) RS Mladen Milić.Nedovoljne uplate doprinosa prinudile su nas da isplatu penzija produžimo na petnaestak dana, rekao je Milić pojašnjavajući da je svaka isplata penzije za prethodni mjesec do kraja tekućeg mjeseca u skladu za Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS: Penzije će kasniti zbog manjka novcaIsplata julske penzije počeće 10. avgusta, ali će i ovog mjeseca trajati nešto duže nego ranije zbog hroničnog nedostatka novca, rekao je juče u Trebinju direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) RS Mladen Milić.

- Nedovoljne uplate doprinosa prinudile su nas da isplatu penzija produžimo na petnaestak dana - rekao je Milić pojašnjavajući da je svaka isplata penzije za prethodni mjesec do kraja tekućeg mjeseca u skladu za Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Milić je pojasnio da je situaciju dodatno otežao izostanak tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda, jer je dio tog novca bio planiran u budžetu RS iz kojeg Fond PIO dobija iznos koji mu nedostaje za isplatu penzije, jer priliv od doprinosa ne može da je pokrije u cijelosti.

Milić i direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore Dušan Perović potpisali su juče protokol o elektronskoj razmjeni informacija između dva fonda koji će omogućiti brzu i efikasnu reviziju korisničkih prava, a time i značajne uštede pravovremenim obustavljanjem penzija nakon smrti korisnika.

- Na bazi do sada potpisanih sporazuma o razmjeni elektronskih podataka sa drugim fondovima u posljednje tri godine smo ostvarili uštede od blizu 20 miliona maraka - rekao je Milić.

U Crnoj Gori žive 1.553 korisnika penzija Fonda PIO RS, a za njih se na mjesečnom nivou isplaćuje oko 390.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik